Showing posts with label Previous Year Questions. Show all posts
Showing posts with label Previous Year Questions. Show all posts

Friday, April 18, 2014

Solved SBI Previous Year Question - 2008

1. Asafa Powell who created a new World Record in 100 metres race is a citizen of –
(A) Jamaica r
(B) South Africa
(C) India
(D) USA
Ans: (A)

2. Which of the following is a public sector unit?
(A) TCS
(B) ICICI Bank
(C) TESCO
(D) BHEL
Ans: (D)

3. Benazir Bhutto is associated with which of the following political parties?
(A) Muslim League
(B) Pakistan People’s Parties
(C) Pakistan National Congress
(D) None of these
Ans: (B)

4. Who amongst the following is the Head of the RBI at present?
(A) Mr. K V Kamath
(B) Dr. Y V Reddey
(C) Mr. O P Bhatt
(D) None of these
Ans: (B)

5. Which of the following countries does not play international cricket?
(A) Russia
(B) England
(C) Pakistan
(D) India
Ans: (A)

6. When you are working on a document on PC, where is the document temporarily stored?
(A) RAM
(B) ROM
(C) The CPU
(D) The CD-ROM
Ans: (A)

7. A call means –
(A) Calling on friends
(B) Calling on bank employees
(C) Calling on prospective customers
(D) Calling on relatives
Ans: (C)

8.Modern methods of marketing include –
(A) Publicity on the net
(B) Advertisement on the net
(C) Telemarketing
(D) All of these
Ans: (D)

9. A prospect means –
(A) Any customer who walks into the bank
(B) An employee of the bank
(C) A customer who is likely to be interested in bank’s product or service
(D) A borrower of the bank
Ans: (C)

10. Device drivers are –
(A) Tiny power cords for external storage devices
(B) Small, special-purpose programs
(C) The innermost part of the operating system
(D) Substitutes for operating systems
Ans: (C)

11. Find the true statement –
(A) Marketing is a waste of the employees time
(B) Marketing involves additional work
(C) Marketing involves team work
(D) Marketing is not required to day due to IT advertisement
Ans: (C)

12. How many values can be represented by a single byte?
(A) 16
(B) 64
(C) 256
(D) 512
Ans: (D)

13. Sales forecasting involves –
(A) Sales planning
(B) Sales pricing
(C) Distribution channels
(D) All of these
Ans: (D)

14. In a selling process in today’s world –
(A) Only standard products are sold
(B) No customization required
(C) The seller should aim at customer satisfaction
(D) Only quantum of sales matters
Ans: (C)

15. If you receive an e-mail from someone you don’t know, what should you do?
(A) Forward it to the police immediately
(B) Delete it without opening it
(C) Open it and respond to them saying you don’t know them
(D) Reply and ask them for their personal information
Ans: (B) 

SBI Solved Question Paper - Year 2008

1. Magnetic tape is not practical for application where data must be quickly recalled because tape is – (A) A random-access medium
(B) A read only medium
(C) Fragile and easily damaged
(D) An expensive storage medium
Ans: (D)

2. Data going into the computer is called –
(A) Output
(B) Input
(C) Calculations
(d) Flowchart
Ans: (B)

3. Information travels between components on the motherboard through –
(A) Flash memory
(B) CMOS
(C) Bays
(D) Buses
Ans: (D)

4. Which of the following refers to the memory in your computer ?
(A) RAM
(B) DSL
(C) USB
(D) LAN
Ans: (A)

5. Which of the following can handle most system function that aren’t handled directly by the operating system?
(A) Vertical market application
(B) Utilities
(C) Integrated software
(D) Compilers
Ans: (A)

6. If Marketing is done effectively, which of the following is not required?
(A) Advertisement
(B) Publicity
(C) Market Research
(D) None of these
Ans: (B)

7. Which of the following statement is true –
(A) Marketing is not required in profit – making companies
(B) Marketing sharpens the minds of the employees
(C) Marketing is s time-bound seasonal function
(D) Marketing is a waste of time
Ans: (C)

8. Market information means –
(A) Knowledge of shops and bazaars
(B) Knowledge of shopping malls
(C) Knowledge of customers profile and product mix
(D) None of these
Ans: (C)

9. A lead means –
(A) A prospect who is more likely to avail of the bank’s product
(B) A political leader
(C) A bank chairmen
(D) None of these
Ans: (A)

10. Which of the following statement is true –
(A) Marketing is not required in a buyer’s Market
(B) Marketing is not required in a Seller’s Market
(C) Marketing is not required due to globalization
(D) Marketing is not required due to liberalization
Ans: (B)

11. One of the former Prime Minister of which of the following countries was detailed in house arrest for a short period after his/her return from a long exist?
(A) Germany
(B) France
(C) Pakistan
(D) Brazil
Ans: (C)

12. Who amongst the following was the Caption of the Indian Cricket Team who won the Twenty-20 World Cup 2007?
(A) Yuvraj Singh
(B) MS Dhoni
(C) Rahul Dravid
(D) None of these
Ams: (B)

13. Which of the following department of the Government of India is helping banks in disbursement of rural credit by the banks?
(A) Railways
(B) State Road Transports
(C) Post and Telegraph
(D) None of these
Ams: (D)

14. India has different categories of commercial banks. Which of the following is NOT one such category?
(A) Private Banks
(B) Commodity Bank
(C) Nationalized Banks
(D) Cooperative Banks
Ams: (B)

15. Who amongst the following is the Secretary General of UNO?
(A) AL Gore
(B) Shashi Tharoor
(C) Gordon Brown
(D) Hugo Chavez
Ams: (C) 

SBI Solved Previous Year Question Paper 2007


1. Many times we read in financial news paper about 'fll'. What is the full form of 'fll'?
A. Final Investment in India
B. Foreign Investment in India
C. Formal Investment in India
D. Foreign Institutional Investment



2. The financial markets of the which of the following countries were badly affected by sub-prime crisis?
A. Russia
B. Brazil
C. UK
D. None of these



3. Which of the following countries recently decided to launch a military action in Northern Iraq where many Kurdish PKK fighters are based and they are killed people from that country?
A. India
B. Afghanistan
C. Pakistan
D. Turkey



4. As reported in papers the UN world Food Programmes stoped distributing food in mogadishu Town after its local head was abducted by the Govt. soldiers of the country mogadishu is the capital town of-
A. Tanzania
B. Turkey
C. Cuba
D. Somalia

5. Benazir Bhutto is associated with which of the following parties?
A. Muslim League
B. Pakistan People Party
C. Pakistan National Congress
D. Islamic Movement of Pakistan

6. Which of the following countries does not play International Cricket?
A. Russia
B. England
C. South Africa
D. Pakistan

7. Who amongst the following is the Head of the RBI at present?
A. Mr. M. V. Kamath
B. Mr. Y. V. Reddy
C. Mr. N. R. Narayanmurthy
D. O. P. Bhatt

8. Which of the following States achieved 100% financial inclusion (each and every family in the state has atleast one bank account)?
A. Delhi
B. Maharashtra
C. West Bengal
D. Kerala

9. Who amongst the following cricketers became the ninth Indian to claim 150 or more wickets?
A. A. Kumble
B. A. Agarkar
C. S. Tendulkar
D. Harbhaian Singh

10. Who amongst the following returned to earth after a long 195 days stay in space?
A. Angei Brewer
B. Mike Leinbach
C. Shruti Vadera
D. Sunita Williams

11. Madhesi national liberation front (MNLF) is an organisation active in which of the following countries?
A. Pakistan
B. Myanmar
C. Uganda
D. Nepal

12. Prime minister of india recently unveiled an agricultural package during his visit to 53rd metting of the National Development Council. What is the size of the package?
A. Rs. 10,000 Crores
B. Rs. 15,000 Crores
C. Rs. 20,000 Crores
D. Rs. 25,000 Crores

13. Which of the follwoing organization/agencies has established a fud known as investor production fund?
A. SEBI
B. NABARD
C. Bombay stock exchange
D. AMFI

14.Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts?
1. Foreign Banks
2. Regional Rural Banks
3. Nationalized Banks
A. Only 1
B. Only 2
C. Only 3
D. All 1,2 and 3

15. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) recently imposed a restriction on money flow in equity through 'P Notes'. What is the full form of 'P Notes'?
A. Permanent Notes
B. Perchase Notes
C. Participatory Notes
D. Private Notes

Answers: 1. D 2. D 3. D 4. D 5. B 6. A 7. B 8. D 9. C 10. D 11. D 12. D 13. D 14. C 15. C 

SBI PO EXAM PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

Procedure

Well, one needs to have knowledge about how to crack an exam for the post of SBI’s Probationary officer. Refer SBI PO PREVIOUS year question papers to get yourself out of the quest of How to prepare for SBI PO exam? Firstly you have to register yourself to appear for the SBI PO exam, and follow the instruction given on the website. Here is SBI’s official website, which will guide you how to reach to your dream job.

How to prepare for SBI PO Exam

Getting through the SBI PO exam is not an easy task but if you have idea about their paper setting pattern then you can take a sigh of relief. SBI PO Exam PREVIOUS year question papers will help you out in what kind of questions can probably be asked and how to solve them. There are different set of question papers available in the market and you can go for the online test as well, just to check how SBI PO question papers would be. Observe all the previous year’s question papers, it will provide you guidelines and make you confident that you can appear for the SBI PO’s post and pass in it.

Download Previous Year SBI PO Exam papers

The above links are of question papers of SBI PO exam, which will guide you and make you eligible for SBI PO exam. Mark the repetitive questions, so that what kind of questions they have been asking and how to solve them you will get to know.
Passing in SBI PO exam’s all steps is not so easy, but if prepared well then surely one can get through. There is still time to catch the train, hurry up! Make yourself eligible for the position you have been dreaming about.

Previous Year Solved Question Paper of SBI PO Exam (Exam held: 28-04-2013)- Part 1

GENERAL AWARENESS, MARKETING & COMPUTER

1. Every year March 20 is celebrated as what day ?
(A) World Sparrow Day
(B) International Women's Day
(C) World Cuckoo Day
(D) International Child Day
(E) International Mother's Day
Ans : (A)

2. Invisible Export means export of–
(A) Services
(B) Prohibited goods
(C) Restricted goods
(D) Goods as per OGL list
(E) Other than those given as options
Ans : (A)

3. One of the famous Indian Sportsperson released his/her autobiography–'Playing to Win' in November 2012. Name the sports-person correctly–
(A) Saina Nehwal
(B) Mary Kom
(C) Yuvraj Singh
(D) Sachin Tendulkar
(E) Sushil Kumar
Ans : (A)

4. The NRIs while investing in the equity of a company cannot buy more than prescribed percentage of the paid up capital of that company .What is the prescribed percentage ?
(A) 2% (B) 3% (C) 4% (D) 5% (E) 6%
Ans : (D)

5. Government as part of the recapitalisation plan, infused capital in State Bank of India recently. Indicate the approximate capital infusion–
(A) Rs. 500 cr. (B) Rs. 1000 cr. (C) Rs. 1,500 cr.
(D) Rs. 2,000 cr. (E) Rs. 3,000 cr.
Ans : (E)

6. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006 is the exponent of which of the following concepts in the field of banking ?
(A) Core Banking (B) Micro Credit (C) Retail Banking
(D) Real Time Gross Settlement (E) Internet Banking
Ans : (B)

7. Banks in India are required to maintain a portion of their demand and time liabilities with the Reserve Bank of India. This portion is called–
(A) Statutory Liquidity Ratio (B) Cash Reserve Ratio (C) Bank Deposit
(D) Reverse Repo (E) Government Securities
Ans : (B)

8. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar (B) Dinar (C) Yen
(D) Euro (E) Peso
Ans : (D)

9. Who is the Captain of Australian Cricket Team, which currently (March 2013) visited India ?
(A) Michael Clarke (B) Shane Watson (C) Shane Warne
(D) Michael Hussey (E) Ricky Ponting
Ans : (A)

10. Who is the author of the book 'Women of Vision' ?
(A) Ravinder Singh (B) Preeti Shenoy (C) Amish Tripathi
(D) Durjoy Dutta (E) Alam Srinivas
Ans : (E)

11. Which of the following term is associated with the game of Cricket ?
(A) Bouncer (B) Love (C) Goal
(D) Mid Court (E) Collision
Ans : (A)

12. The Holidays for the Banks are declared as per–
(A) Reserve Bank Act (B) Banking Regulation Act (C) Negotiable Instruments Act
(D) Securities and Exchange Board of India Act (E) Companies Act
Ans : (C)

13. In banking business, when the borrowers avail a Term Loan, initially they are given a repayment holiday and this is referred as–
(A) Subsidy (B) Interest Water (C) Re-phasing
(D) Interest concession (E) Moratorium
Ans : (E)

l4. One of IT Company from India has become the first Indian Company to trade on NYSE Euronext London and Paris markets from February 2013 onwards. Which is this company ?
(A) Wipro Infotech Ltd.
(B) L&T Infotech
(C) HCL Technologies LTD.
(D) Infosys Technologies Limited
(E) Polaris Financial Technology Ltd.
Ans : (D)

l5. Banking Ombudsman is appointed by–
(A) Government of India (B) State Governments (C) RBI
(D) ECGC (E) Exim Bank
Ans : (C)

l6. BSE (Bombay Stock Exchange), the oldest stock exchange in Asia has joined hands with one more International index in February 2013. This association has resulted in change of name of BSE index. What is the change of name effected ?
(A) Dow Jones BSE Index (B) NASDAQ BSE Index (C) S&P BSE Index
(D) Euronext BSE Index (E) Other than those given as options
Ans : (C)

17. Interest on Savings deposit now-a-days is–
(A) Fixed by RBI (B) Fixed by the respective Banks (C) Fixed by the Depositors
(D) Fixed as per the contract between Bank and the Consumer Court (E) Not pay by the Bank
Ans : (B)

18. The customers' by opening and investing in the Tax Saver Deposit Account Scheme in a bank would get benefit under–
(A) Sales Tax (B) Customs Duty (C) Excise Duty
(D) Professional Tax (E) Income Tax
Ans : (E)

19. Pre-shipment finance is provided by the banks only to–
(A) Credit Card Holders (B) Students aspiring for further studies (C) Brokers in equity market
(D) Village Artisans (E) Exporters
Ans : (E)

20. A non-performing asset is–
(A) Money at call and short notice (B) An asset that ceases to generate income
(C) Cash balance in till (D) Cash balance with RBI
(E) Balance with other banks
Ans : (B)

21. Interest below which a bank is not expected to lend to customers is known as–
(A) Deposit Rate (B) Base Rate (C) Prime Lending Rate
(D) Bank Rate (E) Discount Rate
Ans : (B)

22. Government usually classifies its expenditure in term of planned and non-planned expenditure. Identify, which is the correct definition of Planned expenditure ?
(A) It represents the expenditure of all the State Governments
(B) It represents the total expenditure of the Central Government
(C) It is the expenditure which is spent through centrally sponsored programmes and flagship schemes of Government
(D) It represents the expenditure incurred on Defence
(E) Other than those given as options
Ans : (E)

23. Which of the following organization is made specifically responsible for empowering Micro, Small and Medium enterprises in India ?
(A) NABARD (B) RBI (C) SIDBI
(D) ECGC (E) SEBI
Ans : (C)

24. The Union Budget for 2013-14 proposed by the Finance Minister on February 28, 2013 announced introduction of new variety of bonds by the Government. What is the name of these bonds ?
(A) Deep discount bonds (B) Zero Coupon bonds (C) Bullet Bonds
(D) Inflation Indexed Bonds (E) Inflation Variable Bonds
Ans : (D)

25. RBI has released its guidelines for entry of new banks in the private sector in the month of February 2013. One of the norms is at least a prescribed percentage of branches of new bank should be set in unbanked rural centres with a population of upto 9,999 people. What is the percentage of such branches prescribed in the norms?
(A) 10% (B) 15% (C) 18%
(D) 25% (E) Other than those given as options

Ans : (D)