Showing posts with label Model Question Paper. Show all posts
Showing posts with label Model Question Paper. Show all posts

Friday, April 18, 2014

Model PO Question for SBI PO Exam 2014

1. As per the reports published in the newspapers/journals how much amount the Govt. of India is planning to infuse in Public Sector Banks to make them competitive and strong globally ?
About—
(A) Rs. 10,000 crore
(B) Rs. 15,000 crore
(C) Rs. 20,000 crore
(D) Rs. 25,000 crore
(E) Rs. 30,000 crore
Ans : C

2. As per the news in major financial newspapers a ‘Rashtriya Swasthya Bima Yojana’ is launched in Delhi and Haryana States for members of unorganized sectors. Under the scheme each family is likely to get the benefit of Rs.………
(A) 15,000
(B) 20,000
(C) 25,000
(D) 30,000
(E) 50,000
Ans : D

3. The government of India has launched a new scheme for the ‘Girl Child’. What is the name of the scheme ?
(A) Raj Lakshmi
(B) Rani Bitia
(C) Dhan Lakshmi
(D) Aanandita
(E) None of these
Ans : C

4. As per the new policy the number of Judges in the Supreme Court would be now—
(A) 21
(B) 25
(C) 26
(D) 30
(E) 31
Ans : E

5. ‘Sub Prime Lending’ is a term applied to the loans made to—
(A) Those borrowers who do not have a good credit history
(B) Those who wish to take loan against the mortgage of tangible assets
(C) Those who have a good credit history and are known to bank since 10 years
(D) Those borrowers who are most preferred customers of the Bank
(E) None of these
Ans : A

6. Basel-II norms are associated with which of the following aspects of the banking industry ?
(A) Risk management
(B) Manpower planning
(C) Retirement benefits for the employees
(D) Corporate Governance
(E) None of these
Ans : A

7. The government of India recently constituted the New Finance Commission (13th). What are its major functions ? To decide—
1. The salary structure of the employees of the Central Government.
2. The distribution of the net proceeds of taxes between states and Central Govt.
3. Rate of Income Tax and other taxes collected by the Union Govt.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : B

8. Who amongst the following has taken over as the President of Serbia after the General elections held there in February 2008 ?
(A) Boris Tadic
(B) Tomislav Nicolic
(C) Samak Sundaravej
(D) Novak Djokovic
(E) None of these
Ans : A

9. Saina Nehwal won the Seniors’ Championship match of which of the following games held in Goa in January 2008 ?
(A) Golf
(B) Tennis
(C) Table tennis
(D) Archery
(E) Badminton
Ans : E

10. As per the performance assessment data released by the Economic Advisory Council (EAC) in January 2008. Which of the following sectors registered a growth of 3•6 per cent ?
(A) Agriculture Sector
(B) Banking Sector
(C) Tourism Sector
(D) Aviation Services Sector
(E) None of these
Ans : A

11. As we have noticed many banks of Indian origin are opening offices/branches in foreign countries. Why is this trend emerging at a very fast pace ?
1. These Banks wish to provide banking facilities to foreigners as banking facilities are not plenty in many foreign countries. India wants to take an advantage of the situation.
2. These banks wish to help Indian firms to acquire funds at internationally competitive rates.
3. These banks wish to promote trade and investment between India and other countries.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 2 and 3
Ans : E

12. The Technology Mission on Cotton was launched during Xth plan. The scheme was designed to get increase in production of cotton by which of the following levels by the end of the plan ?
(A) 100 lakh bales
(B) 150 lakh bales
(C) 175 lakh bales
(D) 200 lakh bales
(E) None of these
Ans : D

13. The general elections took place in which of the following countries in March 2008 ?
(A) Iran
(B) Iraq
(C) Afghanistan
(D) Myanmar
(E) Sri Lanka
Ans : A

14. Olympic 2008 are scheduled to be held in—
(A) Paris
(B) Tokyo
(C) London
(D) Moscow
(E) None of these
Ans : E

15. ‘Long Walk’ to Freedom’ is a book written by—
(A) Sonia Gandhi
(B) L. K. Advani
(C) Nelson Mandela
(D) Benazir Bhutto
(E) Nawaz Sheriff
Ans : C 

Model Question Paper for Probationary Officer Exam

1. Who amongst the following economists gave the concept of 'economies of scale', which says 'many goods and services can be produced more cheaply in long series?
(A) Edward C. Prescott
(B) Amartya Sen
(C) Gary S. Becker
(D) Edmund S. Phelps
(E) Paul Krugman
Ans : E

2. In its mid term review of the economy the Reserve Bank of India pegged the country's economic growth for fiscal year 2008-09 at which of the following levels?
(A) 6%
(B) 6.5%
(C) 7%
(D) 7.7%
(E) 8.7%
Ans : D

3. The Govt. of India has decided to declare which of the following rivers a National River?
(A) Brahmaputra
(B) Yamuna
(C) Ganga
(D) Kaveri
(E) None of these
Ans : C

4. The White Tiger is a book written by-
(A) Arnitav Ghosh
(B) Arundhati Roy
(C) V. S. Naipaul
(D) Kiran Desai
(E) Aravind Adiga
Ans : E

5. The Govt. of India in order to provide some relief to the exporters announced a relief package of Rs.-
(A) 1000 crores
(B) 2500 crores
(C) 4000 crores
(D) 5000 crores
(E) 7000 crores
Ans : D

6. Who amongst the following players recently became the first ever Indian to win a World Championship in Badminton?
(A) P. Gopichand
(B) Saina Nehwal
(C) Aparna Popat
(D) Nandu M. Natekar
(E) None of these
Ans : B

7. The availability of Cash and other cash like marketable instruments that are useful in purchases and investments are commonly known as-
(A) Cash crunch
(B) Liquidity
(C) Credit
(D) Marketability
(E) None of these
Ans : B

8. The World Development Report 2009 was released recently. Who publishes the World Development Report every year?
(A) Asian Development Bank
(B) World Bank
(C) International Monetary Fund
(D) United Nations Organizations
(E) None of these
Ans : B

9. Mr. Kgalema Motlanthe who was on a visit to India in October 2008 is the-
(A) President of South Africa
(B) Prime Minister of South Africa
(C) President of Kenya
(D) Prime Minister of Kenya
(E) Deputy Director General of UNO
Ans : A

10. Mr. Mohammed Anni Nasheed's name was in news in recent past as he has taken over as President of-
(A) Bangladesh
(B) Maldives
(C) Malaysia
(D) Indonesia
(E) None of these
Ans : B

11. 'Jnanpith Award' is given for excellence in the field of-
(A) Music
(B) Literature
(C) Sports
(D) Films
(E) Social Services
Ans : B

12. Besides USA and France, India has also a Civil Nuclear Deal with-
(A) Britain
(B) Russia
(C) Germany
(D) Canada
(E) Australia
Ans : B

13. Miss Karla Paula Henry won which of the following titles 'when she participated in an event in November 2008 in Philippines?
(A) Miss Earth
(B) Miss World
(C) Miss Universe
(D) Miss Asia Pacific
(E) None of these
Ans : A

14. Who amongst the following cine star of India became the first upon whom Malaysian title 'Datuk' was conferred recently?
(A) Arnitabh Bachchan
(B) Akshay Khanna
(C) Salman Khan
(D) Shah Rukh Khan
(E) None of these
Ans : D

15. Ms. Kiran Desai is the author of which of the following books ?
(A) God of small things
(B) The inheritance of loss
(C) Midnight's children
(D) A House for Mr. Biswas
(E) None of these
Ans : B